НА ТЕРНОПІЛЬЩИНІ Є 150 ВАКАНСІЙ У СФЕРІ ГРОМАДСЬКОГО ХАРЧУВАННЯ
20 жовтня в Україні - День працівників харчової промисловості, а також Міжнародний день кухаря та кулінара.
Сфера харчування є однією з найприбутковіших в економічній діяльності та однією із найбільш динамічних в Україні. У Тернопільській області вона посідає чільне місце.
Харчова промисловість області представлена більш ніж 120 підприємствами різних форм господарювання: заводами з переробки та виготовлення молокопродуктів, хлібобулочних виробів, цукру, напоїв, консервованих продуктів, борошна та круп; м’ясокомбінатами; кондитерськими фабриками; підприємствами з виготовлення олії, майонезу, соусів, дегідрованої їжі тощо. Вони спрямовують свою продукцію не тільки на споживачів Тернопілля, але й на інші регіони України та навіть співпрацюють з країнами ЄС.
Ринок громадського харчування Тернопільщини - це ресторани, бари, кав’ярні, кафе, їдальні, закусочні, пекарні, кондитерські тощо. У цій сфері роботодавці області зараз пропонують майже 150 вакансій: кухар (74 вакансії), офіціант (19), пекар (15), кухонний робітник (14), бариста (12), бармен (10 вакансій), кондитер (2 вакансії) та ін.
Оплата праці - залежно від обов’язків та кваліфікації працівника, а також відсоток від денної каси (преміальні) та плюс «чайові». Деякі роботодавці пропонують змінний графік роботи, розвезення персоналу додому в нічний час, стажування на робочому місці тощо.
Якщо у Вас немає відповідної освіти, за спрямуванням служби зайнятості згадані професії можна здобути в ДНЗ «Тернопільське ВПУ ресторанного сервісу і торгівлі», ДНЗ «Вишнівецький професійний ліцей» ДНЗ "Чортківське вище професійне училище", ДНЗ «Тернопільський професійний коледж з посиленою військовою та фізичною підготовкою», у центрах професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості та ін. Навчання проводиться за груповою формою від 3,5 до 5 місяців. Скористайтеся Онлайн-графіком формування груп в ЦПТО ДСЗ за різними професіями та освітніми програмами.
Деякі категорії громадян можуть безкоштовно отримати ваучер на перепідготовку та підвищення кваліфікації за професіями кондитер, пекар, кухар за індивідуальною формою, за спеціальністю «Харчові технології».
Особи, які мають відповідні знання, уміння та навички можуть за 2 дні (1-й – теорія, 2-й - практика) підтвердити професійну кваліфікацію за результатами неформального навчання за професією «кухар» (3-6 розрядів) в Одеському та Рівненському ЦПТО ДСЗ, Київському ВПУ № 33.
До слова, у службі зайнятості можна отримати грант до 1 млн. грн на відкриття чи розвиток власної справи. Так, завдяки реалізації грантової програми «єРобота» за проєктами «Власна справа» та «Гранти для учасників бойових дій та одного з їх подружжя», які супроводжує служба зайнятості, на Тернопільщині вже реалізовуються 211 бізнесів у сфері харчування: діють кафе, ресторани, пекарні, кондитерські; цехи з виготовлення дегідрованої їжі, напівфабрикатів, пастили та ін.
За більш детальною інформацією зверніться у місцевий підрозділ Тернопільського обласного центру зайнятості, в Telegram: @DCZ19_Ternopil (https://t.me/DCZ19_Ternopil) або за тел. «гарячої лінії» - 0635765756.