A A A K K K
для людей із порушенням зору
МОНАСТИРИСЬКА МІСЬКА РАДА
Тернопільська область, Чортківський район

ВПЛИВ ТРАНСЖИРІВ НА ДИТЯЧЕ ЗДОРОВ’Я

Дата: 15.04.2024 11:34
Кількість переглядів: 65

  З метою ефективного впровадження реформи системи шкільного харчування, набуття педагогічними працівниками та керівниками закладів освіти, відповідних компетентностей щодо формування навичок здорового харчування учнів і їх батьків спеціалістами відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Чортківського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області здійснюються навчальні візити до закладів освіти Монастириської ТГ.

Фото без опису  На сьогоднішній день ще актуальними залишаються проблеми неналежної організації достатнього, якісного, безпечного, збалансованого харчування у закладах освіти, а також відсутність у більшості дітей звичок здорового харчування. Спеціалістами надано консультації та роз’яснення щодо: покращення якості харчування в закладах освіти; складання примірного чотиритижневого сезонного меню; розширення кількості технологічних карток страв для закладів освіти; необхідності підвищення кваліфікації кухарів; зміна харчових уподобань дітей шкільного віку; формування в освітньому середовищі інформаційного поля для розуміння навичок здорового харчування та збереження здоров’я.

 Основну увагу зосереджено на шкоді для здоров’я дитини вживання в їжу продуктів, які містять в своєму складі трансгенні жири.

  Трансжири — це різновид ненасичених жирів, створених на основі технології гідрогенізації рідких рослинних олій до твердих жирів. Вони можуть бути натуральними або штучно створеними. Природні трансжири зустрічаються в невеликих кількостях у м`ясі та молочних продуктах жуйних тварин. А ось штучні трансжири утворюються за рахунок гідрогенізації продукту, тобто насичення ненасичених кислот молекулами водню, але при цьому всі корисні кислоти руйнуються, і такий продукт стає шкідливим для організму.

  Трансжири утворюються в будь-яких рослинних оліях, які зазнають повторного нагрівання до високих температур. При нагріванні рослинних олій до температури 250 °C і вище або при багаторазовому нагріванні вже приготовлених страв  утворюються трансжири. Якщо ви просто смажите на натуральній рослинній олії за температури до 200 °С, не використовуючи її повторно, то ризик виникнення трансжирів мінімальний.

Фото без опису   Трансжири є основою маргарину  і це становить особливу небезпеку, так як для виготовлення маргарину, жири в обов’язковому порядку піддаються сильному нагріванню і після обсмажування на ньому або розігріву їжі, яка містить маргарин рівень трансжирів підвищується в багато разів. Також цей продукт найчастіше використовують у виробництві промислових тортів, печива, пиріжків, різноманітної випічки, але далеко не тільки в них. Це також основа для піци, чебуреків, соусів, майонезів, салатів, бургерів, картоплі фрі, виробів в паніровці і т.п. Маргарин широко використовується виробниками, бо має низьку вартість, надає кондитерським виробам привабливого вигляду й збільшує термін їх придатності.

  Найбільша кількість трансжирів міститься у продуктах фастфуду та вуличної їжі – гамбургери, картопля фрі, маргарин, спред; пальмова та кокосова олії; вафлі, випічка, торти, печиво, цукерки — всі солодощі з додаванням маргарину чи спреду; пончики; снеки у вигляді крекерів; чипси, сухарики, горішки; попкорн; весь фаст-фуд та вулична їжа; майонез та майонезні соуси; паніровані напівфабрикати (рибні палички та нагетси); заморожені основи для піци; заморожені напівфабрикати для випічки; шоколад з вмістом какао-масла, лауринової та стеаринової кислоти; морозиво; кондитерські суміші для кремів та виробів; сири з низьким вмістом холестерину, плавлені сирки.

  Шкода для здоров’я і зміна обміну речовин людини відбуваються при вживанні в їжу трансжирів в кількості від 2% сумарної добової норми калорій. Велика порція картоплі фрі може містити до 10-12 г транс-жирів, смажена курка з фаст-фуду – близько 5-7 г, один пончик – 5 г, маленька пачка чіпсів – 3 г, порція сухого сніданку – 2 г.

  Щоб виявити трансжири в продукті слід уважно читати маркування. У багатьох країнах світу виробники продуктів харчування зобов’язані прямо вказувати вміст транс-жирів на упаковці.

 Вміст трансжирів у продукті завжди вказується на етикетці, тому дуже важливо читати склад. Як правило, трансжири позначають як маргарин, рослинний жир, кулінарний жир, частково гідрогенізований рослинний жир, частково гідрогенізовані жирні кислоти, фритюрний жир, комбінований жир, гідрогенізована олія.

 Також варто звернути увагу, якщо одне з перерахованих позначень стоїть спочатку складу, це може означати, що у продукті багато трансжирів. Іноді на етикетці вказують відсоток трансжирів у продукті.

 Серед захворювань, які можуть провокуватися надмірним споживанням трансжирів, виділяють кардіологічні захворювання, включаючи ішемічну хворобу серця, стенокардію, інфаркти міокарда, серцеву недостатність. Також трансжири відіграють роль у розвитку таких захворювань, як інсульти, атеросклероз, хвороба Альцгеймера, нейродегенеративні захворювання, жирова дистрофія печінки.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних