A A A K K K
для людей із порушенням зору
МОНАСТИРИСЬКА МІСЬКА РАДА
Тернопільська область, Чортківський район

ПЕРОРАЛЬНА ІМУНІЗАЦІЯ ДИКИХ М’ЯСОЇДНИХ – ЕФЕКТИВНИЙ МЕТОД БОРОТЬБИ ЗІ СКАЗОМ

Дата: 09.04.2024 10:15
Кількість переглядів: 149

  На Тернопільщині цьогоріч заплановано проведення кампанії з пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин проти сказу шляхом наземного розподілу принад з вакциною. 

Фото без опису  Під час зустріч з головою Монастириської міської ради обговорили строки та додаткові витрати пов’язані з виконанням робіт з розкладання принад з вакциною, забезпечення транспортом, пальним, засобами індивідуального захисту, тощо, визначили площі угідь, кількість та склад робочих груп, територію, на якій планується імунізація лисиць, кількість необхідної вакцини, а також  відповідальних осіб. Запланована площа для проведення пероральної вакцинації лисиць на території громади становить 200 км2.

  Пероральна імунізація диких м'ясоїдних тварин  проводиться весною та восени шляхом розповсюдження принад із вакциною вручну або авіатранспортом.

Наразі, у зв'язку з воєнним станом, використовують лише наземний розподіл принад.

  Запорукою успіху кампанії пероральної імунізації диких тварин проти сказу є її планування, при яком визначаються строки та  витрати пов’язані з виконанням робіт з розкладання принад з вакциною, забезпечення робочих груп транспортом, пальним, засобами індивідуального захисту, тощо, визначаються  площі угідь, кількість та склад робочих груп, територію, на якій планується імунізація лисиць, кількість необхідної вакцини, а також  відповідальних осіб.   

 При визначенні території проведення вакцинації обов’язково враховується  географічне положення, частота виникнення сказу серед диких тварин та епізоотична ситуація на суміжних територіях. Особливо важливим елементом при визначення території, де буде здійснюватися пероральна імунізація диких м’ясоїдних проти сказу, є оцінка, наявність і характеристика природних бар’єрів. 

   Сказ – одна з найнебезпечніших вірусних хвороб спільних для тварин та людей, що викликається нейротропним вірусом, характеризується тяжкими ураженнями центральної нервової системи і закінчується смертю хворого.

  Епізоотична ситуація щодо сказу в Україні залишається складною. Завдяки впровадженню широкомасштабної імунізації собак і здійсненню суворих ветеринарно-санітарних заходів,  сказ, джерелом збудника якого були собаки, майже ліквідований як епізоотія.  Але вакцинація проводиться тільки домашніх тварин, а небезпека йде від тварин з дикої фауни, яких не можна піддати   класичним щепленням. Основним джерелом інфекції сказу «природного» типу є червона лисиця.

  В основі програм боротьби зі сказом природного типу  були заходи, що спрямовані на зниження щільності популяції лисиць – основного джерела збудника інфекції. Проте такий вплив мав тимчасовий ефект, тому що популяція лисиць має здатність до швидкого відтворення, а пероральна вакцинація диких м'ясоїдних тварин гарантує формування стійкого імунітету проти хвороби на відповідній території.

  Одноразова обробка території повинна бути проведена в найкоротший термін. Розкладання принад з вакциною повинно бути рівномірне на всій визначеній території із розрахунку 20-30 доз на км², що визначається при плануванні кампанії з пероральної вакцинації диких м’ясоїдних тварин проти сказу із врахуванням всіх можливих чинників(епізоотична ситуація, щільність лисиці, ландшафт, природні бар’єри, рівень урбанізації тощо).

  Ручне розкладання дозволяє дуже точне і рівномірне розповсюдження принад,  проте, це вимагає досконалої організації і значних людських ресурсів, як якісних (компетентність, мотивація), так і кількісних. Використання цієї моделі розкладання принад з вакциною робить досить тривалим кампанію з пероральної вакцинації диких м’ясоїдних тварин проти сказу, що певним чином може  впливати на її ефективність.

  Принада є безпечна для людей і тварин. Це невеликі брикети, розміром із сірникову коробку із запахом м'ясо – кісткового борошна. У середині міститься желеподібна капсула з вакциною проти сказу. Прокушуючи приманку тварина  скарифікує слизову оболонку ротової порожнини, і тим самим, вакцина потрапляє у кров.

 Громадянам не слід панікувати та хвилюватися. Прохання з розумінням поставитись до проведення заходів, при виявлені принад їх не руйнувати, не приносити додому і не давати домашнім тваринам, а залишати їх привабливими для  диких тварин. Заздалегідь дякуємо за розуміння.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних