МОНАСТИРИСЬКА МІСЬКА РАДА
Тернопільська область, Чортківський район

ЗАСІДАННЯ НАДЗВИЧАЙНОЇ ПРОТИЕПІЗООТИЧНОЇ КОМІСІЇ: СКАЗ – ЗАГАЛЬНА НЕБЕЗПЕКА ТА СПІЛЬНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ

Дата: 01.03.2024 14:25
Кількість переглядів: 139

 1 березня 2024 року відбулося засідання місцевої державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Монастириській міській раді, вів засідання міський голова, голова комісії Андрій Старух. На комісії розглянуто наступні питання: виникнення захворювання на сказ лисиці в с. Високе; планування, організація та проведення пероральної імунізації м’ясоїдних тварин проти сказу; посилення заходів щодо недопущення африканської чуми свиней на території громади.

Фото без опису Розглянувши пропозиції спеціалістів Чортківського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області комісії прийнято рішення оголосити село Високе, Чортківського району, Тернопільської області неблагополучним по сказу та накласти на населений пункт карантинні обмеження. Визначено межі загрозливої зони розповсюдження зоонозної хвороби – села Завадівка, Маркова та Коржова. Затверджено План заходів по ліквідації сказу серед домашніх та диких тварин.

Фото без опису У 2024 році заплановано проведення пероральної імунізації диких тварин проти сказу. Комісією визначено площі та території на яких планується пероральна імунізація диких м’ясоїдних, а також склад робочих груп для наземного розподілу вакцин.

 Виконавчому комітету міської ради рекомендовано розробити та прийняти Програму регулювання чисельності безпритульних тварин на території громади.

 Сказ – одна з найдавніших та найнебезпечніших хвороб, відомих людству, яка й досі зустрічається на більшій території світу, а кількість хворих обчислюється тисячами. Більше того, на відміну від інших інфекцій, сказ по сьогоднішній день невиліковний.

 Сказ мільйони років циркулює серед теплокровних тварин, проте головним джерелом є дикі тварини – найчастіше лисиці, тхори, куниці, ласки. Саме тому через їхні покуси домашніх тварин, які живуть поряд з нами, хвороба є небезпечною для людини. Домашні собаки і коти обов’язково повинні бути щеплені проти сказу.

 Вірус сказу вражає нервову систему, зокрема головний мозок, поширюючись нервовими волокнами. На пізніх стадіях хвороби характерні спазми глотки, господарі нерідко підозрюють, що тварина чимось вдавилась, і прагнучи їй допомогти, часто пошкоджують руки і ослинюють їх. Між тим вірус сказу міститься саме в слині, з якою передається через покуси або подряпини. І чим більше цієї інфікованої слини потрапило в рану чи подряпини – тим більше шансів захворіти. Ось чому найперша порада – якнайретельніше і якнайшвидше промити рану водою з милом: доведено що цей найпростіший засіб багаторазово зменшує шанси захворіти на сказ. І одразу ж після цього звернутись в найближчу поліклініку чи травмпункт до лікаря.

 Боротьба з сказом це проблема комплексна, сказ можна здолати лише комплексом чітко скоординованих заходів із залученням власників тварин, органів влади всіх рівнів, поліції, ветеринарної служби та інших структур. Перш за все необхідний чіткий облік і вакцинація проти сказу всіх домашніх тварин. Боротьба з бродячими тваринами — причому не методом знищення, а у спосіб визначений законодавством, значно знижує рівень розповсюдження хвороби у населених пунктах.

 Людині запобігти захворюванню можна за умови дотримання та виконання нескладних та обов’язкових правил. Обовязково щорічно доставляти своїх собак і котів до закладів ветеринарної медицини для проведення щеплень проти сказу. Не відвідуйте лісу та не беріть собак на пасовища, якщо вони не щеплені проти сказу. Дотримуйтесь Правил утримання собак в населених пунктах.

 У разі укусу собакою обов’язково зясуйте її власника та адресу, це допоможе уникнути вам антирабічного лікування, та обов’язково повідомте про це ветеринарну службу.

 Щепіть своїх собак та стережіться укусів !

 Сказ неможливо вилікувати, його можна тільки попередити. Бережіть своє здоровя та здоровя своїх близьких !


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних