A A A K K K
для людей із порушенням зору
МОНАСТИРИСЬКА МІСЬКА РАДА
Тернопільська область, Чортківський район

ЗДОРОВЕ ТА БЕЗПЕЧНЕ ХАРЧУВАННЯ ДІТЕЙ У ШКОЛІ  

Дата: 28.09.2023 08:26
Кількість переглядів: 327

Інформує Чортківське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області

 

ЗДОРОВЕ ТА БЕЗПЕЧНЕ ХАРЧУВАННЯ ДІТЕЙ У ШКОЛІ

 

  Організація здорового та безпечного харчування учнів під час перебування їх у навчальному закладі є не менш важливим, ніж сам навчальний процес. Школа це не тільки місце, де навчаються діти, тут вони проводять значну частину свого дитинства, а сьогоднішній  ритм життя, інтенсивність навчальних процесів, інформаційні перевантаження висувають високі вимоги до здоров’я   школярів.

Фото без опису

Покращення культури харчування дітей це концепція Нової української  школи. Особлива увага сьогодні приділяється запровадженню нових норм харчування дітей, важливо, щоб їжа була корисною, смачною і безпечною.

   «Реформа шкільного харчування», що ініційована першою леді України Оленою Зеленською, триває. Велику підтримку в її реалізації надають міжнародні партнери. Попри складні обставини, від початку навчального року тисячі шкіл розпочали освітній процес в очному та змішаному форматах, а отже, повинні забезпечувати дітей здоровою і корисною їжею.

  З метою забезпечення удосконалення організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, у яких організація гарячого харчування є неможливою таабо економічно недоцільною, Постановою Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 року № 305, затверджено Порядок організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, що дає можливість додати нові технологічні моделі організації харчування у закладах освіти та допустити організацію кейтерингу. Головною метою є підтримка навчальних закладів щодо реалізації завдань реформи шкільного харчування шляхом у підвищення якості їжі та допомоги батькам, які мають економічні труднощі, у частковому відшкодуванні плати за шкільне харчування.

  Міністерство освіти і науки України та Всесвітня продовольча програма ООН в Україні підписали меморандум про взаєморозуміння та співпрацю щодо реалізації програми шкільного харчування, що передбачає надання фінансової підтримки закладам загальної середньої освіти у 2023/24 навчальному році для відшкодування коштів, витрачених на організацію гарячого харчування учнів 1-4 класів та забезпечить вдосконалення організації харчування у закладах загальної середньої освіти, що вплине на спроможність територіальних громад забезпечити гаряче харчування для здобувачів освіти. Проєкт шкільного харчування Всесвітньої продовольчої програми ООН з першого вересня реалізовується і у 33 школах Тернопільщини. 

 Перед початком нового 2023-2024 навчального року комісією створеною управлінням освіти, культури, молоді та спорту Монастириської міської ради,  з залученням спеціалістів Чортківського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області проведено обстеження закладів загальної середньої та дошкільної освіти. Перевіряли стан готовності класів та навчальних кабінетів, облаштування території шкіл та виконання протиепідемічних та протипожежних заходів. Особливу увагу звертали увагу на організацію харчування дітей та дотримання санітарно-гігієнічних вимог.

В Україні у школах діють нові норми харчування для учнів та оновлене меню, яке складається зі 160 страв, тому меню буде повторюватися раз на місяць, а не раз на два тижні як раніше.

 Примірне чотиритижневе сезонне меню та асортимент буфету дозволено використовувати після погодження з територіальним органом Держпродспоживслужби.

  У стравах зменшена кількість солі, цукру, хліба, жирів. Наприклад, згідно з новими стандартами, кількість цукру не має перевищувати норму у 7,5 г на один прийом їжі, а кількість хліба за один прийом має бути зменшена з 60−80 г до 30−50 г. 

  Заборонено подавати технологічно оброблені продукти, такі як ковбаси, сосиски, копчене м’ясо, а також рибні консерви, непастеризоване молоко та соки, вироби з кремом, снеки, які перевищують норму солі та цукру.

   У стравах дозволено використовувати спеції, такі як куркума та ароматні трави.

  У раціоні з’явилося більше м’яса, молочних продуктів, фруктів, горіхів, ягід.         Наприклад, кількість фруктів у раціоні збільшилася до 100 г на день, а м’ясо мають подавати двічі впродовж тижня по 70, 100 або 120 г в залежності від віку дитини. Школярі обов’язково повинні отримуватимувати щодня порцію молока чи молочних продуктів, це може бути на вибір: 200 мл молока, 125 мл йогурту чи кефіру, 125 г сиру кисломолочного, 75 г сиру м’якого або 15 г сиру твердого, 25 г сметани. 

  Дотримання гігієнічних вимог дасть можливість мінімізувати випадки харчових отруєнь та кишкових інфекцій, а також забезпечить право дитини на безпечні умови   життєдіяльності та охорону здоров’я.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних