A A A K K K
для людей із порушенням зору
МОНАСТИРИСЬКА МІСЬКА РАДА
Тернопільська область, Чортківський район

АФРИКАНСЬКА ЧУМА СВИНЕЙ – ПРОБЛЕМИ ТА РИЗИКИ

Дата: 26.09.2023 09:46
Кількість переглядів: 264

Інформує Чортківське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області

 

АФРИКАНСЬКА ЧУМА СВИНЕЙ – ПРОБЛЕМИ ТА РИЗИКИ

Фото без опису

  В Україні продовжують реєструються нові випадки захворювання свиней на африканську чуму. На епізоотичну ситуацію значний вплив має введення воєнного стану, зокрема і обмеження щодо проведення заходів державного нагляду (контролю), змінено підходи і до проведення протиепізоотичних заходів. Війна вплинула і на діяльність мисливських господарств, позбавивши їх можливості регулювання чисельності мисливських тварин, в тому числі шляхом полювання або відстрілу. Цього року спалахи хвороби виявлялися у Волинській, Чернігівській, Кіровоградській, Вінницькій та Київській областях. Хвороба для людей є безпечною, проте для свинарства становить велику загрозу через різке поширення, високу смертність тварин, великі економічні збитки в зв’язку з ліквідацією хвороби та запровадження спеціального режиму для свиногосподарств, витратами на проведення моніторингових та діагностичних досліджень, організацію профілактичних та ліквідаційних заходів, торгівельними обмеженнями на продаж продуктів свинарства. З карантинної зони забороняється вивозити будь-яку продукцію, в тому числі і продукти харчування тваринного походження, зерно, корми та інше. 

  Африканська чума свиней – одна із найбільш небезпечних хвороб свиней, що набула поширення в європейських країнах. Характеризується високою смертністю та відсутністю вакцини для її профілактики. Захворювання дуже небезпечне, невиліковне, свині, які захворіли завжди гинуть. Хвороба має властивість швидко розповсюджуватись на великі території. Люди на цю хворобу не хворіють. Хвороба перебігає гостро та хронічно й характеризується лихоманкою, геморагічним діатезом, посинінням шкіри, некродистрофічними змінами паренхіматозних органів і високою смертністю.    

  У тварин відмічається різке підвищення температури до 42 градусів, гнійні білуваті виділення з ніздрів, вух і очей, з різким запахом; пригнічений стан тварини, байдужість і слабкість; яскраво виражена задишка; парез задніх ніг; блювання; пронос з кров’ю, що змінюється запорами. На тонких ділянках шкіри — за вухами, на животі, під щелепою  виникають синці та крововиливи, які зливаючись утворюють обширні темно-сині плями.

 На території Монастириської громади знаходиться 2 свиногосподарства: ТОВ «Тернопільський бекон» та ТзОВ «Любава-Агро». Епізоотична ситуація у спеціалізованих господарствах знаходиться під контролем спеціалістів ветеринарної медицини, господарства працюють у закритому режимі. Утримання свиней в індивідуальних господарствах громадян потребує більшої уваги та відповідального ставлення їх власників.

  Отже, щоб не наражати себе та сусідів на небезпеку, власникам  особистих підсобних господарств необхідно строго дотримуватись нескладних у виконанні правил:

- не допускати до своїх господарств сторонніх осіб, утримувати свиней у свинарниках без вигулу та контакту з іншими тваринами;

- мати окремий одяг для догляду за свинями, частіше проводити генеральне прибирання в приміщенні, де утримуються свині, мити та дезінфікувати годівниці;

- знищити всіх шкідників та паразитів, тобто щурів, мишей, бліх, кліщів тощо;

- не згодувати свиням харчових відходів без термічної обробки, не використовувати для годівлі свиней м'ясні відходи;

- не купувати живих свиней, м'ясо та м'ясопродукти в місцях стихійної торгівлі та без ветеринарного підтвердження їх благополуччя;

- частіше консультуватися з ветеринарним спеціалістом та повідомляти йому про всі випадки захворювання чи загибелі свиней;

- прийшовши з лісу чи з поля обов’язково продезінфікуйте весь одяг та взуття тому, що дикі кабани найбільший резервуар африканської чуми;

- подвірний забій і вживання свинини проводити лише після передзабійного огляду тварин та ветеринарно-санітарної експертизи м’яса та  продуктів забою;

- не викидати трупи тварин, залишки від їх переробки на звалища, узбіччя доріг.

  Незібраний  урожай кукурудзи служить кормовою базою для диких кабанів,  які є переножчиком хвороби, тому люди, які збирають кукурудзу в полі можуть  принести додому біду. Чума сама не приходить, її завжди приносять люди.

 Збитки власникам постраждалих господарств держава компенсує тільки у разі дотримання ними ветеринарно-санітарних правил утримання свиней та при проведенні всіх необхідних протиепізоотичних заходів.

  Якщо в умовах реальної загрози виникнення африканської чуми свиней власник не в змозі щоденно дотримуватись елементарних правил біобезпеки, то слід тимчасово утриматися від тримання свиней.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних