МОНАСТИРИСЬКА МІСЬКА РАДА
Тернопільська область, Чортківський район

НЕ ВІДДАВАЙТЕ ГРОШІ ШАХРАЯМ !

Дата: 21.03.2016 13:15
Кількість переглядів: 1067

Неіснуючий виграш, недоставлений товар - мешканці області продовжують необдумано віддавати гроші шахраям

Майже щодня правоохоронці документують факти шахрайства на території області. Аферисти заробляють на продажі-купівлі товарів, лотереях, допомагають врятувати родичів від криміналу.

Важливо пам’ятати, що при спілкуванні з  шахраями, у вас немає візуального контакту з ними. А це – досить освічені люди, з чудово поставленим голосом і бездоганними манерами спілкування. Крім того, вони – прекрасні психологи, які вміють впливати на такі почуття, як страх і жадібність. І на вуличних гопників вони не схожі абсолютно. Тому...

Правило перше. Скоротіть спілкування з ними по мобільному телефону до мінімуму і не дайте себе заговорити.

Правило друге. Ніколи не робіть передоплату через Інтернет або рахунку мобільного телефону, а вимагайте висилати експрес-доставкою товару з післяплатою.

Правило третє. Ніколи і ні за яких умов не повідомляйте реквізити своєї банківської картки, а також свої особисті дані.

А тепер про те, на чому шахраї можуть «ловити» свої жертви.

1. «Алло, вас турбують з поліції...». Далі починається розповідь про те, що ваш родич чогось там накоїв, доставлений в поліцію і, якщо ви хочете вирішити питання «по-доброму», то...

Ваші дії – уточнити в яке саме відділення поліції доставлено вашого сина, доньку, чоловіка і так далі. Шахрай може помилитися в роді вашого родича. Навіть якщо він вгадав рід вашого родича, передзвоніть на «102» і уточніть, потрапляв такий в таке відділення поліції. Далі можете бути спокійні – шахрай біль­ше за цим номером не подзвонить ніколи.

2. На ваш мобільний приходить повідомлення про якусь лотерею, вашому виграші і так далі. У 90% випадків розсилку роблять саме такі «умільці».

Ваші дії – ні в якому разі не робити те, що пропонується в СМС. Інакше ви просто перерахуйте шахраям гроші, а вони потім їх переведуть у готівку через картку.

3. «Алло, вам дзвонять з банку. Нам треба уточнити деякі дані вашої картки...». 100% шахраї, банківські співробітники не можуть нічого уточнювати, оскільки вони і так бачать всі транзакції по вашій картці на комп’ютері. Ви ж, повідомивши номер картки і ваші особисті дані, дасте їм можливість зняти з картки всі гроші, які там є. Ваші дії – просто скинути цей виклик. Більше вони вам ніколи не зателефонують.

4. Вам в Інтернеті пропонується щось купити за дуже низькою ціною, але при цьому треба зробити передоплату. Не «ведіться» на такі пропозиції, шахраї ваші гроші отримають, і все... Далі вони змінять номер мобільного телефону, а картку, по якій ви з ним були пов’язані, просто викинуть.

Ваші дії – просто не звертати ува­ги на такі «привабливі» пропозиції: і вам спокійніше, і ваші гроші ціліші.

Торгуючи чи купуючи у мережі, будьте особливо пильними!  Не поспішайте оплачувати товар, сподіваючись на чесність продавця. По можливості почитайте відгуки інших клієнтів про нього, просіть показати товар по відео, вислати детальні фото на телефон чи електронну пошту. Часто шахраї створюють оголошення з неіснуючим товаром, тому підтвердити його наявність не мають можливості. Купуйте наложеною платіжкою. Заплатите дорожче, однак таки придбаєте необхідне.

Продаючи, остерігайтеся покупців, які мало цікавляться товаром, не просять уточнити деталі (заміри, робочий стан, якість), не торгуються, а одразу просять реквізити.

Окремо про «соціальних працівників». Будь ласка, донесіть до своїх літніх родичів або сусідів, що соціальний працівник без попереднього дзвінка по телефону не приходить.

Якщо ж пенсіонер все ж відкрив їм двері, то перше, що він повинен запитати: «А чому Алла Степанівна (припустимо) не прийшла?». На це у шахраїв відповідь готова: захворіла, поїхала до хворої родички або щось в тому ж роді. Далі потрібно поставити одне з таких питань: «А як звуть завідуючу нашого терцентру?», «А як звуть соцпрацівницю, яка ходить до моєї подруги Марії Петрівни?» Або щось в тому ж роді.

Після цього шахраї роблять розгублені очі і питають, а хіба це не..., називаючи не вашу адресу, вибачаються і йдуть назавжди.

І найголовніше – не довіряйте незнайомим людям, незрозумілим дзвінкам і надто привабливим пропозиціям. Зрозуміло, що шахраям теж хочеться красивого життя. Але чому за ваш рахунок?..

Якщо ви потрапили у тенета шахраїв, негайно повідомте про це в поліцію на лінію «102».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних